The best of design


A grand manor restored beyond its former glory, a moveable community hub and modern beachside dwelling were the three Canterbury-based winners at the 2020 ADNZ Resene Architectural Awards recently.

The region was well represented across the seven national awards, hosted by Architectural Designers New Zealand (ADNZ) and judged by senior lecturers in architecture at AUT, Dr Kathy Waghorn and Dr Anthony Brand; senior architecture academic at Ara, Irene Boles, and Resene Colour Consultant Rebecca Long.

Michael John of AO Architecture won the Resene Residential Multi-Unit Dwelling Architectural Design Award for his work on Thornton Earl Manor in Cashmere; Pippin Wright-Stow of F3 Design won the Resene Commercial/Industrial Interiors Architectural Design Award for The Green Lab; and Aaron Jones of Urban Function Architecture received the Resene Colour in Design Award for his design, Taylors, in Sumner.

Thornton Earl Manor was constructed at the turn of the century by the England Brothers, a renowned architect and builder of early Christchurch.

Simon Larkin, Larkin Design

 

Simon Larkin, Larkin Design

 

Simon Larkin, Larkin Design

Judges called the work by Michael, “a very special project” as he re-restored the manor, which had just had renovations completed before the Canterbury earthquakes.

Now, the sprawling home complete with swimming pool and tennis court can be locked into four separate apartments.

The Green Lab is a moveable, multi-use space developed by F3 Design for a local not-for-profit organisation.

Mick Stephenson & Jordan Hampson

 

Mick Stephenson & Jordan Hampson
Mick Stephenson & Jordan Hampson

The space is the organisation’s flagship; a communal hub, workshop space, classroom, site office and meeting space all in one. Judges called the project, “small but perfectly formed”.

In Sumner, Aaron Jones of Urban Function Architecture received the Resene Colour in Design Award for his design, Taylors. Judges say the project is “excessive in style and concision” and has overcome topographical challenges to maximise views, sunlight and family living over its 75sqm footprint.

 

Stephen Entwisle

 

Stephen Entwisle

 

Stephen Entwisle

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *